Koji je minimalni budžet za Facebook i Instagram reklamu?

Dobrodošao u blog koji se bavi jednom gorućom temom:”Koji je minimalni budžet za Facebook i Instagram reklamu?”. Verovao ili ne, ovo je definitivno jedan od glavnih razloga zbog kog mali i srednji biznisi padaju na testu sponzorisanja.

Razlog zbog kog pišem ovaj blog je taj da sam na početku svog rada i ja padao na ovom testu a nisam uspevao da nađem materijal koji bi mi bolje objasnio ovu tematiku.

U ovom blogu bavićemo se ovom temom korak po korak.

Objasnićemo koji su to logički, a koji tehnički zahtevi koje moramo da ispoštujemo kako bi za najmanje, zaradili najviše.

A na kraju ćemo proći i kroz najčešća pitanja vezana za budžete.

Koji budžet staviti za Facebook i Instagram reklamu? Idealan slučaj

U idealnom slučaju, gde novca ima za ulaganje, postavljanje budžeta se zasniva samo na zdravoj logici. O kojoj logici je reč?

Dakle, zamislimo da je Facebook Ads Manager zapravo radnja nekog preprodavca. On kupi neku robu po ceni od X, stavi u radnju i očekuje da kad proda robu zaradi 2x. Apsolutno ista logika postoji i kod Facebook i Intagram reklama.

Da dodatno pojasnim, ako preprodavac nema dobar izlog u radnji (nema dovoljno budžeta), njegova roba neće biti dobro prodavana. Sa druge strane, koliko god je dobar izlog, ako roba nije dobra (vaš proizvod) neće doći do očekivanog profita.

Hajde sada da se prebacimo na to koji logički minimum je potreban da bi se krenulo sa oglašavanjem. Ono što je početna tačka je prosečna cena proizvoda koji nudite u jednoj kampanji.

  • Primer: Ako prodajete majice od 20$, vaš dnevni budžet treba biti minimum 20$.

Zašto ne manje?

Ako krenete sa reklamiranjem, potrebno je vreme da se pokrenu rezultati i da Facebook zavrti vašu reklamu.

Time ćete doći do kontinuiteta u prodaji i možete zarađivati od obrta jer će Facebook programirati algoritam tako da bar jedna kupovina bude dnevno.

Facebook mašinerija

 

  • Da li ako reklamiram 10 proizvoda znači da će mi budžet biti 10x veći?

Ne, u slučaju da imate više proizvoda koji prodajete, budžet treba biti jednak prosečnoj ceni tih proizvoda. Samo je pitanje koji od proizvoda će biti prodat.

*Instagramu i Facebooku je u interesu da ti budeš zadovoljan onim što si dobio za uloženi novac jer ćeš se tako duže zadržati kod njih i više ulagati.

Rezime: Budžet kampanje treba biti bar jednak prosečnoj vrednosti proizvoda koji prodajete u kampanji. Facebook će se potruditi da vam omogući bar pokrivanje troškova kroz prodaju, ali i dosta više ako može.

 

Koji budžet staviti za Facebook i Instagram reklamu? Balkanski slučaj – 5$ metoda

E sada, za tebe koji si ostao na blogu uprkos tome što si video da budžet koji sam predložio je znatno veći od onog koji ti inače ulažeš, spremio sam balkanski slučaj. Zašto balkanski?

Pa, malo smo škrti na novcu, ali nije ni da ga imamo puno pa da možemo da se bogatimo. Elem, kako mi je jasno da budžet koji sam spomenuo je jako veliki, ali još bitnije, da to nije sigurica za uspeh, imam idealnu taktiku za tebe.

Nazvao sam je 5$/dnevno metoda, ne zato što striktno je potrebno 5$ dnevno na nju, nego kako bi eliminisao opciju da krenete sa 1$ jer vas taj budžet uglavnom neće dovesti nikuda.

Šta je 5$ metoda?

Zapravo radi se o jednoj metodi koja će vam uliti injekciju sigurnosti da ono što uložite – to i dobijate.

Ideja je jednostavna, umesto da uložite 20$ u jednu reklamu, vi možete krenuti sa dve od po 5$. Posle 4-7 dana, pogledajte rezultate i vidite da prva vam zarađuje 20$ na 5$ uloženih, a druga 7$. Ugasite drugu, a prvu povećajte.

Pošto povećanje i smanjenje nije apsolutno povezano, možete doći do toga da vaš budžet skoči sa 5$ na 50$, ali da znate da ste sa 5$ dolazili do 400% veće zarade, a sa 50$ do 1000%.

Balkanski metod

Dakle, ova „Balkan metoda“ zapravo polazi od manje cifre i odnosi se na testiranje reklame kod publike i onda provereno povećanje do logičke granice o kojoj smo pričali.

Balkanska metoda – Sa kojom tačnom cifrom da kreneš?

Eh, sad uvek mogu reći zavisi i zaraditi kolutanje očima. Ajde da probamo da postavimo neku strukturu. Mali biznisi u Srbiji najčešće idu na budžet oko 200$ mesečno. Neka 50$ bude rezervisano za onaj deo koji se dodaje kad kampanja krene da daje dobre rezultate. Ostaje nam 150$ za standardne kampanje sa kojima se kreće. Podelimo mesečni budžet na 30 dana i dobijemo neku cifru od oko 5$ dnevno.

*Standardne kampanje / Always On kampanje – kampanje koje su namenjene da traju duži vremenski period i ne menjaju se svake nedelje.

Eto je računica kako sam ja došao do 5$ dnevno.

Ovo je način kako da dobiješ minimalni budžet za Facebook i Instagram reklamu.

2 pitanja pre nego što izabereš budžet

Međutim, kada budeš podešavao budžet, daću ti savet koji ne mogu brojevima prikazati.  Savet koji u praksi sa klijentima uvek koristim. Tvoj dnevni budžet kreiraš kroz odgovore na ova 2 pitanja.

Koji je to budžet koji možeš sebi da dozvoliš da izgubiš?

Zato što je gornja procena uvek pesimistična, odgovori na drugo pitanje:

Koji je to budžet koji je dovoljan da ti bude stalo da ga ne izgubiš?

Kada odgovoriš na oba pitanja, tada ćeš da dobro izvagaš koja je to početna cifra sa kojom krećeš. Međutim tu se priča ne završava. Bitno je da na nedeljnoj bazi pratiš budžet i povećavaš ga i smanjuješ prateći da ti je odnos zarađenog u odnosu na uloženo u rastu pri svakoj promeni.

Sve ovo ti je previše i nemaš strpljenja da se pozabaviš postavljanjem budžeta, zakaži KONSULTACIJE ZA DRUŠTVENE MREŽE i ja ću ti pomoći da rešiš problem sa budžetom.

Najcesca-pitanja-i-odgovori-vezani-za-budzet

Najčešća pitanja i odgovori vezani za Facebook i Instagram budžet

Koliko je minimalno novca koji mogu uložiti u Facebook reklamu?

Ono što je bitno da imate u glavi je da je minimalni dnevni budžet za Facenook i Instagram reklamu 1$ po reklami. Dakle nije za kampanju, nego za reklamu.

Šta onda raditi ako imaš 10 reklama u kampanji a možeš da izdvojiš samo 5$? Tada je najbolje u delu Ad Set selektovati dinamičke reklame.

Šta su dinamičke reklame?

Dinamičke reklame su one reklame u kojima ubacite različite slike i rezličite opise, Facebook ih gledao kao jedan post i sam pravi izbor koji će vizual i koji opis kome prikazati.

DYnamic ADS DINAMIČKE REKLAME

Više o dinamičkim reklamama možeš pročitati OVDE.

Koliko je vremena potrebno da se vide rezultati Facebook i Instagram reklame?

Prvi dan nakon što pustite reklamu, Facebook/Instagram pokušava da sazna koja publika će najradije kupiti vaš proizvod ili posetiti vaš sajt.

Prvog dana generalno dobijate najslabije rezultate, zato što Facebook još nije stigao da isproba sve ciljne grupe.

Drugog dana možete očekivati malo bolje rezultate, ali su to i dalje rezultati slabiji od optimalnih.

Tek trećeg dana, možete otprilike videti oko kojih cifara se kreću performasnse vaših reklama. Međutim, za neke kampanje, ni tri dana nije dovoljan period da  se utvrdi dinamika reklama.

Ono što preporučujem, je da se presek performansi uvek vrši na istom vremenskom periodu. Najčešće je to 7 dana. 

Zašto mi stalno piše Learning Limited (učenje ograničeno) u Ads Setovima?

Hey Facebook — why is learning limited? | by Robyn Henke | Medium

Ako igrate igru promocije sa malim budžetima, verovatno stalno viđate žuti trougao i natpis Learning Limited. Kako bi objasnili šta je Learning Limited moramo prvo krenuti od toga šta je Learning faza u Facebook reklamama.

Learning faza u Facebook Ad Setu

Learning faza je faza koja traje 7 dana od aktiviranja kampanje ili ako je bila aktivirana a nakon toga promenjena, 7 dana od promene. Ona služi Facebooku da izvuče prvilnosti i da kažemo “našteluje” algoritam da radi tako da daje najbolje rezultate. Kada kampanja prođe Learning fazu, sledi joj period ujednačenih rezultata nego što su bili ranije. Na  primer, svakog dana ćete imati između 3,4 prodaje, umesto da jednog dana imate 7 pa onda 3 dana ništa i tako u krug.

Kako bi kampanja prošla uspešno Learning fazu, neophodno je da u tih 7 dana kada ona traje, bude 50 iventova, ciljane akcije koje si stavio kao cilj za kampanju. Vraćamo se na prethodno pitanje : Zašto nisam prošao Learning fazu?

Postoje brojni razlozi zašto niste prošli Learning fazu ali najčešće se radi o malom budžetu koji ste postavili za reklamu. Najbolji način da rešite taj problem je da se spustite cilj stepen ispod u vašem funnelu. Dakle ako ste za cilj imali purchase onda se spustite na Add to card. Ako ste imali Landing Page Views, spustite se na LinkClicks.

E sada, ako nije budžet u pitanju, a nije ni cilj koji ste podesili, šta onda da uradiš?

  • Premala publika – Morate da je proširite.
  • Povećaj kontroni bid.
  • Prebaci budžet da ti bude na nivou K.ampanje,  a ne na nivo Ad Seta. – Ovo je inače jako poželjna promena koja daje bolje rezultate u 2021. godini. Tako da savetujem sve da krenu sa budžetiranjem na nivou kampanje (uz par izuzetaka).

I dalje ti je potrebna pomoć oko nalaženja idealnog budžeta za tvoj biznis, zakaži KONSULTACIJE ZA DRUŠTVENE MREŽE.

Kako ti zvuči ova metoda? Piši u komentarima.

Sadržaj

Podeli i pomozi da ovaj blog dođe do što većeg broja ljudi!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Pogledaj i ovo