Growth Hacking - Strategija Rasta Vođena Prečicama

Da li ste deo startapa, student ili preduzetnik koji želite da brzo razvijete svoje poslovanje? Growth Hacking može biti neverovatno moćan alat za postizanje uspeha.

Bez obzira da li tek počinjete i pokušavate da pronađete pravo tržište ili ste već u stabilnom poslu i želite da se brzo povećate, hakovanje rasta ima nešto da ponudi svima. U ovom blogu ćemo pokriti šta je Growth Hacking i neke ključne strategije koje su uspešni preduzetnici koristili iznova i iznova.

Vreme je da iskoristite proverenu metodu za brzi razvoj vašeg poslovanja – hajde idemo pravo u meso!

Šta je Growth Hacking?

Sjajan način da se predstavi Growth Hacking je kroz definisanje pomenutog pojma kao spone između proizvoda, digitalnog marketinga i analitike.

Reč koja se često spominje uz Growth Hacking je i eksperimentisanje.

Za razliku od standarnog marketing pristupa oslonjenog na tradicionalne digitalne i nedigitalne kanale, Growth Hacking se oslanja na testiranje inovativnih i malo korišćenih rezultata, u cilju da za mali budžet se dođe do većeg broja novog korisnika.

Kako se sam način rada zasniva na brzim i raznolikim elementima, u samom procesu rada je prisutno dosta nauke, procesa i obrađivanje, analiza i tumačenje podataka (Wilhelm, 2015).

Growth Hacking nije isključiv, a kampanje koje se koriste se ne zasnivaju na brendingu i dugoročnim strateškim odlukama. Kako bi rad bio uspešan, neophodno je postaviti ispravne i lako merljive metrike koje će biti glavni i u određenoj meri jedini ocenjivač uspeha.

Još jedna veoma bitna razlika imeđu Growth Hackinga i tradicionalnog marketinga je u vremenu najvećeg uticaja. Dok konvencionalni marketing u početnoj fazi svoga rasta ima zadatak da postavi temelje komunikacije i brenda, Growth Hacking upravo tada ima svoju najznačajniju ulogu.

Glavni zadatak je da u što kraćem delu se osvoji što veći udeo tržišta i time se značajno olakša posao kolegama sa drugih pozicija (marketing, sales, customer support i ostalo). Stoga je ova funkcija ključna za bolje definisanje i razumevanje teme ovog rada (Lee, 2016).

Sa aspekta troškova, Growth Hacking često ima vrlo ograničena sredstva koja može koristiti, ali je fleksibinost korišnjenja dodeljenog budžeta veoma visoka, u nekim slučajevima i apsolutno neograničena.

Konvencionalni marketing se fokusira na opšte marketinške strategije za celu kompaniju, dok se hakovanje rasta koncentriše na rast. Ključ rasta je isporuka proizvoda pravim kupcima, sticanje baze korisnika i identifikacija odgovarajućih kanala za komunikaciju sa ljudima.

Razlika tradicionalnog marketinga i growth hackinga

Na kraju, možda i najveća razlika između konvecionalnog marketinga i Growth Hackinga je u njihovom cilju. Growth Hacking za cilj ima ubrzanje, ali nakon inicijalnog ubrzanja probijanja tržišta, njegova uloga se završava.

Sa druge strane konvencionalni marketing se zasniva sa usperavanju ka pravim dugoročnim strategijama, pa su kontinuirana unapređenja i nivelisanja ključ uspeha. Za startape, neophodno je da obe funkcije komplementarno i uspešno funkcionišu.

Ko je Growth Hacker?

Growth Hackeri su biznis superheroji  koji koriste svoje kreativne i pametne “moći” da spasu kompanije pomoću strategija niske cene!

Oni nisu samo marketing stručnjaci i produkt menadžeri – oni takođe imaju znanja da zavuku rukave i sve što su naumili operativno da sprovedu. Growth hacking omogućava preduzećima da pronađu nove kupce ili zadrže postojeće po nižoj ceni nego ikada ranije. Ali kako uspevaju?

Radi se o ljudima koji žive svoj posao i nema ih puno. Veoma često su generalisti sa jednim tajnim oružijem (pisanje, prodaja, analitika ili nešto drugo).

Često se opisuju kao opsesivni, radoznali i analitički:

  1. Hakeri rasta se fokusiraju isključivo na strategije vezane za rast poslovanja.
  2. Oni postavljaju hipoteze, postavljaju prioritete i testiraju inovativne strategije rasta.
  3. Oni analiziraju i testiraju da vide šta radi.
  4. Idealni haker za rast zna kako da postavi prioritete rasta, identifikuje kanale za privlačenje kupaca, meri uspeh i poveća rast.
growth hacking

GH u organizacionom timu

Kada govorimo o modenim startapovima, često pored samog marketinga se javljaju i funkcije Growth Hackinga. Ideja ovog novog koncepta je kreiranje jedinice unutar organizacionog tima koja ima zadatak da generiše znanja o samom tržištu, mogućim uspešnim taktikama i najefektivijem modelu akvizicije.

Sam cilj novog tima nije akviziranje novih korisnika već maksimizacija procesa učena tržište u minimalnom roku. Tvorac ovog pojma je Šon Elis (2010), digital marketing stručnjaka koji je bio deo sada već uveliko poznatih kompanija Dropbox i LogMeln.

Novi koncept se odnosi na posebni segment marketing timova koji je postao sve češća pojava kod brzorastućih poslovnih poduhvata.

Kako bi na pravi način približio marketing svetu novi fenomen, odlučio je da oblikuje i definiše novu grupu marketing specijalista. Radi se o ljudima koji su kombinacija analitičnosti i kreative, ali ona stavka koja je odvajala ovu grupaciju je spremnost na rizik kako bi se došlo do naglog rasta. 

Zaključak

Growth hacking je jedna velika nepoznanica na našim prostorima a broj ljudi koji se bavi njime je dvocifren. Ideja ovog bloga je da inspiriše mlade ljude da krenu da se kalupe za ovo zanimanje, a osnivače startapa da ih ohrabre i kreiraju Growth timove.

Blogove koje apsolutno preporučujem su :

  1. Sve o Product Market Fitu
  2. Market Sizing
  3. I sve blogove sa tagom Strategija

Srećno sa poslovnim poduhvatima u kojw ste se upleli, ako bude trebala pomoć, pravac kontakt forma!

Sadržaj

Podeli i pomozi da ovaj blog dođe do što većeg broja ljudi!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Pogledaj i ovo