Šta je Product Market Fit i zašto je bitan?

Jedan od glavnih ciljeva preduzetnika u svakom poslovnom poduhvatu je da pronađu Product Market Fit.

Odnosi se na proizvod koji je uspešno skrojen da zadovolji potrebe i želje svog ciljnog tržišta. Kao ambicioznom preduzetniku, razumevanje PMF-a može biti ono što čini ili razbija vaše poslovanje – možda još bitnije!

U ovom postu na blogu ćemo zaroniti u koncept Product Market Fit-a kako biste mogli da doživite uspeh što je pre moguće.

Šta je Product Market Fit?

U najkraćim crtama, PMF pokazuje obim svih problema koje pokušavate da rešite, ali i prikazuje u kojoj meri možete da rešite date probleme. Kažu da je PMF zlatna žila koju ako pogodite, možete uspeti čak i ako radite mnogo stvari loše.

Koncept je veoma bitan jer značajno utiče na prihvatanje proizvoda od strane korisnika. Kada postoji veći nivo preklapanja proizvoda sa potrebama tržišta, sam proizvod često može da svoj rast bazira kroz preporuke i pozitivne komentare postojećih korisnika.

Sa druge strane, ako ne postoji potreba za rešenjem koje startap nudi, marketing tim unapred će trošiti veliku količinu resursa za neznatne rezultate. Zato pre početka promotivnih aktivnosti i akvizicije korisnika, potrebno je odrediti nivo na koji proizvod odgovara na zahteve tržišta.

Koncept Product Market Fita

Autor Dan Olsen je dao svoj okvir za određivanje nivoa preklapanja. Okvir Product Market fit piramida (slika) je sastavljena od 2 dela, gornjeg koji predstavlja proizvod i donjeg koji predstavlja tržište.

product market fit piramida

Sa strane tržišta potrebno je odrediti veličinu tržišta, kao i ciljnu grupu koja će koristiti proizvod. A nakon toga ispitati koja je to potreba na koje tržište trenutno nema adekvatno rešenje.

Za određivanje strane proizvoda, startap tim treba definisati:

 • Predlog vrednosti: šta je to što startap nudi, a što može rešiti problem korisniku i istaći ga u odnosu na konkurenciju.
 • Skup funkcionalnsti: Koje funkcionalnosti se trebaju izgraditi kako bi se odgovorilo za potrebe korisnika. Na koji način mogu da se validiraju funkcionalnosti.
 • Dizajn korisničkog iskustva: Kako izgraditi interfejs koji će maksimalno odgovarati korisnicima i podstaći ih da koriste rešenje koje startap nudi.

Kada se odrede svi elementi piramide, potrebno je delove koje se odnose na tržište preklopiti sa delovima koje se odnose na sam proizvod. U slučaju da je veliki nivo preklapanja, startap ima dobre predispozicije da krene ka efikasnoj akviziciji i daljem rastu.

Kako saznati da li imate PMF?

Znati da li se uklapate u tržište proizvoda je od suštinskog značaja – ali kako to odrediti?

Da biste dobili odgovor, ne tražite dalje od dva skupa podataka: jednog koji je kvantitativan i drugog koji je kvalitativni!

 1. Kvantitativno govoreći, pazite na stvari kao što su Net Promoting Score,
 2. Stopu odliva (Churn rate)
 3. Stopu rasta
 4. Tržišni udeo.

S druge strane, koristite Word of Mouth, kao i publikacije analitičara da biste razumeli svoj proizvod iz kvalitativnije perspektive.

U suprotnom znaćete da ste na pogrešnom putu ako se dese sledeće situacije:

 • Kupci ne razumeju u potpunosti kakvu vrednost vaš proizvod ili usluga zapravo pruža
 • Kupci ne govore drugima o vašem proizvodu ili usluzi
 • Nekoliko ponovljenih kupovina, bez obnavljanja ugovora ili nekoliko korisnika koji se vraćaju
 • Nema recenzija ili recenzija koje nisu baš oduševljene

Zaključak

Nadam se da je ovaj blog uspeo da vam da odgovore na pitanja koja ste tražili vezana za PMF. Preklapanje potreba tržišta i proizvoda koji rešava problem, obezbediće vaš rast i bez drastičnog uključivanja marketinga.

Ako vas zanima još sadržaja vezano  za startape i rast biznisa, predlažem da pročitate blog Market Sizing. Srećno u razvijanju biznisa! Ako vam je potrebna pomoć, pravac kontakt forma! 

Sadržaj

Podeli i pomozi da ovaj blog dođe do što većeg broja ljudi!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Pogledaj i ovo