Prva stvar koju osoba primeti na Instagramu je vaše profilne slike za Instagram. Kao i prvi utisak, ova fotografija ima veoma bitnu ulogu u privlačenju novih ljudi. Profilna slika za Instagram treba ne samo da ne otera ljude sa vašeg profila, već i one koji nisu želeli da saznaju nešto o vama, sada žele.

S toga ćemo se danas baviti baš ovom temom! 

Prvi deo bloga je rezervisan za tehnički deo ove teme (kako promeniti sliku na profilu, kako napraviti logo, koje dimenzije su slike). Drugi deo je rezervisan za kreativniji deo ove priče sa dosta saveta i praktičnih primera.

Ako želite odmah da uskočite na kreativni deo, poslužite se Sadržajem i kliknite na željeni naslov.

Kako da promenite profilnu sliku za Instagram

Hej, pre nego što je krenemo na dizajnerski deo priče, hajde prvo da se pozabavimo tehnikalijama. Koji su koraci postavljanja profilne slike za Instagram? Ako znate kako to da uradite, možete odmah preći na sledeći podnaslov.

 • Otvorite Instagram aplikaciju
 • Onda, idite na vaš profil
 • Kliknite na Izmeni profil – ovaj deo se nalazi ispod instagram opisa
 • Kliknite na promeni profilnu fotografiju
 • Izaberite neku od opcija koju Instagram nudi:
  • Možete da uzmete sliku sa Facebooka (ako ste povezani)
  • Uklonite postojeću sliku
  • Slikate se i okačite sliku
  • Izaberete iz vaše galerije (najkorišćenija opcija i moja preporuka)

Kad izaberete bilo koju od poslednja 3 načina promene profilne slike za Instagram, odvešće vas do sledećeg koraka. U njemu sliku koju ste izabrali možete da pomegranate, zumirate i podešavate kako vama odgovara.

Imajte u vidu da će slika biti prikazana u krugu.

Dimenzije profilne slike za Instagram

Instagram napominje da veličina profilne slike je 320x320px. Ali nemate razloga za brigu. Možete koristiti i fotografije većeg formata i Instagram će sam da konveruje u manji format.

Dakle možete koristiti i format obične slike za Instagram koja je 1080x1080px. Bitno je samo da ne bude manja od 110x110px.

Profilna slika će biti prikazana u formatu 40 x 40 px. To je ona mala sličica koju vidite na nečijem profilu.

Ako vas zanimaju dimenzije za društvene mreže, preuzmite dokument sa svim aktuelnim dimenzijama za vizuale na društvenim mrežama.

dimenzije slike za instagram za instagram

10 saveta za Instagram profilne slike

#1 Centrirajte sliku tako da se dobro vidite na njoj 

Najgora stvar koja može da vam se desi je da izaberete dobru fotografiju ali je ne centrirate lepo, s toga vam i sama fotografija izgleda amaterski. Izvdvojite vreme i dobro centrirajte vašu sliku.

#2 Odlučite se za logo ili za profilnu sliku

Ovde je izbor dosta logičan. Ako ste brend(kompanija) zadržite se na logou. Ako se radi o privatnom profilu ili o nekom ličnom brendu, koristite svoju fotografiju.

#3 Budite svesni malih dimenzija Instagram profilne slike, bez sitnih detalja

Dakle, nema prevelike filozofije, na slici možete koristit stvari koje mogu da vam pomognu da imate lepu profilnu sliku (fotograf si, kačiš svoju sliku sa aparatom), ali nikako ne treba preterivati. Fokus treba da bude na vama, a ne na drugim detaljima.

#4 Neka se uklapa u estetiku vašeg profila

Kakve slike praviš, neka ti takva i bude profilna. Zašto? Zato što profilna slika ima moć prvog utiska. Ako ste nekoga privukli jednim stilom, red je da taj stil i koristite na profilu. Tako ćete izbeći momente kada neko dođe na vaš profil i odmah nakon toga ga napusti.

#5 Neka bude takva da privlači pažnju i da bude lako prepoznatljiva

U moru istih slika, vaša treba biti upečatljiva i jedinstvena. Koristite pozadinu neke zanimljive boje ili se slikajte iz neobičnog ugla, možda čak i sa neobičnim detaljom koji dopunjuje sliku. 

#6 Profilna je za profil fotografiju, ne za celo telo

Neka vaše lice bude fokus. Naravno, postoje izuzeci. Ako slikate vaše telo, umesto vaše glave, čak i dobro građeni muškarac ili žena će izgledati obično. Zašto? Zato što je onaj kružić za Instagram profilnu sliku jako mali. Sećate se?

#7 Isprobaj nekoliko verzija pa odluči sa kojom ćeš ići

Pre nego što okačiš sliku na profil, pripremi još par verzija. Neke slike izgledaju potpuno drugačije kada se ubace za profilne. Jednostavno pri smanjivanju izgube onaj “Vau efekat”. Ne čekajte da vas ovo snađe, budite spremni.

#8 Kad izabereš sliku, ne menjaj je neko vreme

Cilj profilne slike je vaša prepoznatljivost. Ali kako da budete prepoznatljivi ako stalno menjate svoje profilne slike? Izaberite onu pravu i zadržite je neko vreme. Tako ćete dobiti maksimalan efekat od vaše Instagram profilne slike.

#9 Edituj je prvo, pa je tek onda okači

Ovo je jako vezano za savet o estetici. Instagram često ne daje dovoljno slobode da uredite slike onako kako vi želite. Umesto toga, vi prvo sredite sliku i onda je na vama samo da je ubacite. Toliko je jednostavno 😀

#10 Neka bude uklopnjena u okrugli format koji Facebook nudi

Ovo važi i za logo kao i za ličnu fotografiju. Birajte sliku tako da ona može savršeno da se uklopi u okrugli okvir. Bilio bi jako čudno da vam Instagram iseče pola obraza ili lica samo zato što niste razmišljali o ovom faktoru.

Ideje za Instagram profilnu

Ako i dalje nemate ideju kako bi vaša profilna treba da izgleda, potudiću se da vam dam nekoliko usmerenja. Ove ideje možete koristiti za vašu profilnu ili mogu da vam posluže kao inspiracije za nešto drugačije i jedinstveno što možete da ponudite.

Logo

Dakle bitno je da ubacite logo tako da ga ovaj “Instagram krug” ne skrati. Sa druge strane, ako se nalazi tekst na njemu treba da bude čitljiv. Možete koristiti varijantu logo u boji na beloj pozadini ili pozadina u boji sa belim logom.

Ovaj logo je preuzet sa Instagram profila: @topsmestaj Ako vas zanima smeštaj u Srbiji, moja preporuka je da pogledate i njihov sajt.

 

Klasična profilna slika

Dakle radi se o klasičnoj selfi fotografiji koja se uklapa u estetiku samog profila. Najčešće je korišćen format i često se koristi zato što je jednostavan a efektivan.

Ovu sliku sam preuzeo sa profila @lepasvakidan

lepa svaki dan instagram profilna slika

Slika sa ispisom

Ako želite da vaša prodilna bude jedinstvena, koristite ovaj format. Kao što vidite, jasno se vidi osoba čiji je profil. Ali je dodat još jedan detalj, a to je reč koja se vezuje za ovu influenserku.

Preuzeto sa iamfashionbabe.

dunja jovanic im fashion babe instagram profilna

Pozadina koja privlači pažnju

Ako želite da imate profilnu koja će gotovo sigurno da ostavi utisak na svakoga ko je vidi. Ovo je idealan način da to uradite. Naravno, boje treba da budu upadljive ali ne moraju da budu konkretno žuta boja.

will smith Instagram

Zanima te kako da napraviš sam ovakvu fotku preko kanva aplikacije? Preporučujem da pogledaš video .

Blogovi koji ti mogu biti zanimljivi:

ime na instagramu i korisničko ime
Ideje za ime na Instagramu Znamo svi situaciju kada u onom Instagram kvadratiću ukucamo novo ime na Instagramu, ono zauteto. Pokušaš drugu opciju, opet ništa. […]
instagram live live na instagramu
Koristi Live na Instagramu kao profesionalac U vreme kada je sve više podcasta, video emisija i drugih materijala (primarno na YouTube-u), Instagram je dodao opciju […]
Kako dobiti pratioce na Instagramu-min
Kako dobiti pratioce na Instagramu Provodiš sate i sate smišljajući šta ćeš da okačiš na Instagramu što će ti doneti uspeh i nove pratioce na […]
Nikola Ognjanović

Nikola Ognjanović

U vreme dinamičnih promena u digitalnom marketingu donosi tržištu kreativan i inovativan pristup kojim pomaže malim biznisima da ispričaju priču svog brenda na autentičan način. 

Povećaj prodaju za 350%